HABER: MESUDE DEMİRHAN
Animasyon ve oyun sektörü, gelişen teknolojiyle birlikte küresel medya ve eğlence pazarında hızlı büyüyen sektörler arasına girdi. Tüketiciler tarafından ilgi çekici, yüksek çözünürlüklü görsel deneyimler ve akıcı hikayelere giderek artan bir talebin olması, bu alanda içeriklerin çeşitlenmesini sağladı. Türkiye, sinema ve dizi sektöründe elde ettiği uluslararası başarının yanında vizyona giren birçok animasyon filmiyle de gişe rekorları kırdı. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) animasyon sektörü raporunda yer alan verilere göre; dumansız ağır sanayi olarak anılan animasyon sektörünün küresel pazarda 2023’te 404 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşacağı tahmin edilirken, Türkiye’de ise sektörün büyüklüğünün 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
7’DEN 70’E İZLENİYOR
Birçok sektörle ilişkili olan ve pekçok alanda daha fazla kullanılan animasyon, geleceğin meslekleri arasında kabul edilmeye başlandı. Animasyon sektörü, pandemi döneminde evde geçirilen sürelerin artmasıyla sanal içeriklerin tüketiminin hız kazanması sayesinde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyüme trendini sürdürdü. 2009 yılından itibaren Türkiye’de yok denecek kadar az olan uzun metraj animasyon yapımların sayısında ciddi artış yaşandı. Türkiye’de başta çizgi diziler ve reklamlar olmak üzere birçok alanda animasyon üretimi gerçekleştiriliyor. Animasyon yapımlarını genellikle belli bir yaş grubundaki çocukların izledikleri düşünülse de son dönemde dünyada ve Türkiye’de üretilen animasyon filmlerine yetişkinlerin de ilgi gösterdikleri gözlemlendi.
YERLİ İÇERİKLER ÖN PLANDA
Görsel-işitsel endüstride önemli bir sektör haline gelen animasyonun bu başarısında, teknolojinin yanısıra Bakanlık destekleri de büyük rol oynadı. Daha önce yabancı yapımların hâkim olduğu animasyon sinema filmlerinde son yıllarda yerli uzun metraj film projeleri öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005-2023 arasında 27 uzun metrajlı animasyon film projesine 33 milyon TL destek sağladı. 2017’de yüzde 8 olan animasyon filmlerin izlenme oranı 2023’te yüzde 32’ye yükseldi.
TÜRKİYE İÇİN DÖVİZ KAYNAĞI
İstanbul Ticaret’e konuşan Yapımcı-Karikatürist Varol Yaşaroğlu, Kral Şakir ‘Korsanlar Diyarı’ sinema filminin rekor kırarak, tüm zamanların en çok izlenen animasyon sinema filmi olduğuna dikkat çekti. Animasyon sektörünün markalaştığını belirten Yaşaroğlu, şu bilgileri verdi: “Türk dizileri yurt dışında pazarlanıyor ve büyük başarı elde ediyor. Animasyon sektöründe ise lisanslı ürünlerle de dünyaya yayılıyoruz. Ancak dizilerin böyle bir şansı olmadı. Yurt dışında insanlar Kral Şakir tişörtleriyle dolaşmaya başladığında sizin kültürel reklamınız yapılıyor demektir. Bu dizilerde olabilecek bir şey değil. Dizilerde bir lisanslama yapılır mı, bilmiyorum ama bir çocuk markası kadar başarı elde edilemiyor. Kitap, tekstil, oyuncak, kırtasiye, aklınıza gelebilecek her şeyde animasyon yapımlar üretebilirsiniz. Aynı zamanda ihracat yapabilirsiniz. Bu da Türkiye için döviz kaynağı. Oyun ve animasyon sektörü, aslında dünyayı çeviren sektörlerden.”
150 ÜLKEDE YAYINLANDI
Varol Yaşaroğlu, hem çocukların hem de büyüklerin gönül rahatlığıyla izleyeceği bir çizgi film hayalini Kral Şakir’le gerçekleştirdiğini söyledi. Kral Şakir’in Mayıs 2016’da Cartoon Network’te yayınlanan ilk yerli çizgi film olduğunu hatırlatan Yaşaroğlu, şöyle konuştu: “Kral Şakir dünyaya açılan bir marka oldu. Şu anda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 26 ülkede 8 ayrı lehçede yayınlanıyor. Son filmimiz pandemide sinemalara giremedi. Ancak dijital platformda 150 ülkede yayınlandı. Kral Şakir Devler Uyandı adlı yeni sinema filmimiz, 16 Şubat’ta vizyona girecek ve Almanya, Belçika, Fransa gibi birçok ülkede de eş zamanlı yayınlanacak.”