istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Avrupa’nın yükselen gaz üreticisi: Türkiye

Avrupa’nın doğalgaz üretiminde 2050’ye kadar ciddi düşüş beklenirken Türkiye, yerli gaz keşfi ve iddialı üretim planlarıyla bölgenin yükselen gaz üreticisi olarak görülüyor.

Giriş: 20.03.2025 - 13:21
Güncelleme: 20.03.2025 - 13:25
Avrupa’nın yükselen gaz üreticisi: Türkiye

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) 2050 Görünüm raporuna göre, küresel gaz üretiminin 2050’ye kadar 5 trilyon 317 milyar metreküpe ulaşacağı hesaplanıyor.


Bu tarihe kadar üretimde en fazla artışın 461 milyar metreküple Ortadoğu’da gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ortadoğu’yu, 362 milyar metreküple Avrasya, 250 milyar metreküple Afrika, 107 milyar metreküple Kuzey Amerika, 


91 milyar metreküple Asya Pasifik ve  87 milyar metreküple Latin Amerika’nın takip etmesi bekleniyor.


Avrupa’da ise üretimde 119 milyar metreküplük düşüşün yaşanacağı hesaplanırken, Türkiye’nin bölgede gaz üretimi konusunda önemli bir oyuncu olacağı vurgulanıyor.


ÜRETİM ARTIYOR  

Türkiye’nin 2023’te Mozambik ve Tanzanya ile birlikte gaz üretimindeki ciddi büyümeyle küresel gaz tedarikine önemli ölçüde katkı sağlayan ülkelerden biri olduğu belirtilen raporda, “Türkiye, Avrupa’da yükselen bir doğalgaz üreticisi olarak öne çıkıyor ve önümüzdeki on yıllarda yerli üretimi artırarak enerji ithalat maliyetlerini azaltmaya yönelik iddialı planlar yapıyor” denildi.


TÜRKİYE’NİN YILLIK GAZ ÜRETİMİNİN

2022’de 400 milyon metreküp, 2023’te devreye alınan Sakarya Gaz Sahası’nın katkılarıyla ise aynı yıl 1.3 milyar metreküpe ulaştığı kaydedilen raporda, 2023’te yaşanan önemli artışın sebebinin yerli gaz keşfi olduğuna dikkat çekildi. 


SAKARYA SAHASI

Raporda Türkiye’nin, Sakarya sahasından üretimi önemli ölçüde artırmayı hedeflediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: “İkinci geliştirme aşamasının bu on yılın ikinci yarısında üretime başlaması öngörülüyor ve bu aşamada üretim potansiyelinin 9 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin doğalgaz üretiminin, Sakarya sahasındaki gelişmeler ve Güney Akçakoca Havzası’ndaki yeni keşiflerle desteklenerek, 2050’de 17 milyar metreküpe ulaşacağı tahmin ediliyor. Sakarya’dan üretim, 2050’ye kadar devam ederek ülkenin yerli gaz arzı için sağlam bir temel oluşturacak.”