istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Dünya Bankası, 50 ülkenin iş ve yatırım ortamını değerlendirdi

Dünya Bankası'nın Business Ready (B-READY) raporunun ilki 50 ülkeyi kapsayacak şekilde yayımladı. İlk üç sırasında Macaristan, Estonya ve Singapur’un yer aldığı raporda ülkelerin hangi özellikleri inceleniyor? İşte detaylar…

Giriş: 04.10.2024 - 06:14
Güncelleme: 04.10.2024 - 06:14
Dünya Bankası, 50 ülkenin iş ve yatırım ortamını değerlendirdi



Dünya Bankası'nın en önemli raporlarından biri olarak görülen İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun (Doing Business) yerini alan 'Business Ready (B-READY)' raporunun ilki 50 ülkeyi kapsayan şekilde yayımladı.

 

2025 yılının eylül ayında yayınlanması planlanan ikinci raporda 100'den fazla ülke yer alacak. 2026 yılında yayınlanması beklenen raporun da 180 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletileceği ifade ediliyor.

 

İlk raporda yer almayan Türkiye'nin ise 2025'teki B-READY'e katılması bekleniyor.

 

RAPORDA NELER YER ALIYOR?

 

Business Ready (B-READY) raporunda; bir işletmeyi açma, işletme veya genişletme ve kapatma süreci olmak üzere firmanın yaşam döngüsü ve pazara katılımına ilişkin 10 konuya odaklanıldı.

 

Raporda işe giriş, iş yeri, kamu hizmetleri, iş gücü, finansal hizmetler, uluslararası ticaret, vergilendirme, uyuşmazlık çözümü, pazar rekabeti ve işletme iflası da yer alıyor.

 

Raporda, her konu için 3 ana ölçünün dikkate alındığı, bunların 'Düzenleyici Çerçeve', 'Kamu Hizmetleri' ve 'Operasyonel Verimlilik' olduğu kaydedildi.

 

HANGİ ÜLKELER İLK SIRADA? 

 

B-READY'nin ilk raporunda, 'Düzenleyici Çerçeve' kategorisinde Macaristan, 'Kamu Hizmetleri' kategorisinde Estonya ve 'Operasyonel Verimlilik' kategorisinde Singapur ilk sırada yer aldı.

 

RAPORUN YAYIMI 2021 YILINDA DURDURULMUŞTU

 

Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Raporu, ilk olarak 133 ekonomiyi kapsayacak şekilde 2003 yılında yayımlanmıştı. Rapor son olarak 190 ülkeyi iş ortamı düzenlemeleri açısından değerlendiriyordu. Raporda ülkeler, düzenleyici ve yasal ortamlarına, iş kurma kolaylığına, finansmana, altyapıya ve diğer iş ortamı önlemlerine göre sıralanıyordu.

 

Dünya Bankası, 16 Eylül 2021'de veri düzensizliklerine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda üst düzey banka yetkililerinin Çin'in sıralamasını etkileyen verileri değiştirmek için personele baskı yaptığının belirlenmesi üzerine, İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun yayımlanmasına devam edilmeyeceğini açıklamıştı.