Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla "konut ve iş yeri gibi taşınmaz kiralarının banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi"ni zorunlu kılan bir yasa çıkarmıştı. Ancak, son dönemde yüzde 25 zam sınırının kalkması ve TÜFE’ye göre yapılan kira artışları, bazı ev sahiplerinin vergi ödememek için farklı yollar aramasına neden oldu.
CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na konuyla ilgili şikayetlerin gelmeye başladığı bildirildi. Bazı ev sahiplerinin, yüksek vergi ödememek için kontrat yapmaktan kaçındığı, evi boş gösterdiği ya da kira ödemelerinin bir kısmını elden, kalan kısmını ise banka aracılığıyla aldıkları ortaya çıktı.
Bu durum, ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlara yol açmaya başladı. Kiracılar, durumun yasal dışı olduğunu belirtse de ev sahiplerinin ısrarları bazı davalara da konu oldu.
KİRACILARA DA CEZA KESİLECEK
Maliye ekipleri, araştırmalarını derinleştirerek denetimlerini artırdı. Gelen şikayetler dışında saha araştırması yapan ekipler, evini boş gösteren, kontrat yapmayan ya da kira ödemelerinin bir kısmını banka yoluyla alan ev sahiplerine ceza kesmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili tapu kayıtları ve banka hesapları kontrol edilecek. Hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyük mali cezalar söz konusu. Bu nedenle, vatandaşların yasal çerçevede hareket etmeleri gerektiği vurgulanıyor.
Uzmanlar, cezai yaptırımlardan kaçınmak için tüm kira ödemelerinin kayıt altına alınması gerektiğini hatırlatıyor. 500 liranın üzerindeki kira bedellerinin, ev sahibi kabul etse de etmese de banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.
CEZA ÜST SINIRI 20 MİLYON LİRAYA ÇIKARILDI
Geçen yıl çıkarılan yasa ile, daha önce iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında sadece kiraya verenlere ceza kesiliyordu. Ancak Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen yeni değişiklikle, kiracılara da ceza kesilmesi mevzuata dahil edildi. Bu kapsamda, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan ya da elden ödeyenlere, her bir tespit için kira bedelinin yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın tutarı 5 bin liradan az olamayacak.
Kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kendisine ceza kesilmeyecek. Ayrıca, bir takvim yılı içinde uygulanacak özel usulsüzlük cezasının üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.