Zirvelerde firmaların teknoloji yetkilileri, sistemlerini ve vaka analizleri anlatırken, işletmeler için çözüm olabilecek fikirler, hackathonlarda yarışıyor.
HABER:Adem ORHUN
Sosyal medyada trend olduğu kadar üretimi ve ticareti de etkileyen yapay zeka (YZ), artık hükümet programlarında ve şirketlerin ajandalarında daha fazla yer alıyor.
Türkiye, üç yıl önce yayınladığı Yapay Zeka Stratejisi’nin devamı olarak ‘Eylem Planı’nı da uygulamaya başladı.
Plandaki önceliklerin başında, “Yapay zeka uzmanları yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak” yer alıyor.
Buna paralel önceliklerden bir diğeri de “Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek”
Türkiye’nin yapay zeka ekosistemini geliştirecek Eylem Planı kapsamında bakanlıklar ve ilgili kurumlar eliyle destekler ve programlar hayata geçirilirken, birçok özel etkinlik de düzenleniyor.
Üniversitelerdeki yapay zeka eğitimleri, yazılım ve kodlama tabanlı yarışmalar (hackathon), teknoloji şirketlerinin atölye çalışmaları ve zirveler art arda geliyor.
Bu etkinliklerde hedef sektörlerdeki ihtiyaçlara yönelik çözümler ve fikirler yarışıyor. İş dünyasındaki profesyonelleri de ilgilendiren bu yarışmaların ve zirvelerin bazıları şunlar:
Gençlere teknoloji için yeni akademi
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, ‘Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi’ni duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Girişim Merkezi, Girişimcilik Vakfı ve Google’ın paydaş olduğu akademide, 18-29 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu 2 bin genç, ‘Yapay Zeka Uygulamaları, Veri Bilimi ve Oyun Geliştirme’ alanlarında uzmanlaşmak için ücretsiz çevrimiçi eğitim ve etkinliklere katılacak.
Başvuru: https://yapayzekaveteknolojiakademisi.com
TÜBİTAK’tan sanayi doktora programı
Sanayide doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik etmek için TÜBİTAK tarafından ‘2244 Sanayi Doktora Programı’ uygula-nıyor. Program, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel kuruluşları veya teknoparklar bünyesindeki sermaye şirketleri veya TÜBİTAK tarafından desteklenen en az bir proje sonuçlandırmış özel sektör kuruluşlarıyla birlikte sunulacak projeleri ilgilendiriyor.
Bilgi: tubitak.gov.tr/tr/burslar
Hackathon’lar şirketlere ne fayda sağlıyor?
Yapay zeka odaklı çözüm: Mevcut gerçek ya da geliştirme aşamasındaki sorunu, o konuda yetkin bir ekibin geliştirmesini sağlama fırsatı.
Marka görünürlüğü: Etkinlik boyunca ve tanıtım materyallerinde markanızı öne çıkarma, geniş bir kitleye ulaşma avantajı,
Ağ kurma fırsatları: Yenilikçi fikirler ve projeler geliştiren katılımcılarla tanışma ve işbirliği yapma imkanı,
Yeteneklileri kazanma: Hackathon boyunca yetenekli stajyer ve çalışanları keşfetme olanağı.
Nesnelerin interneti çözümlerini öğrenin
Nesnelerin İnterneti Türkiye Konferansı, 22 Ekim’de yapılacak.
Türkiye’nin önde gelen kurumsal şirketlerinin katılımcı olduğu konferansta sunum yapacaklardan biri de Aziz Murat Dikmen.
Navbea kurucusu Dikmen, konferansta ‘IoT Sensörlerle Endüstriyel Dijital Dönüşüm’ başlıklı bir sunum yapacak.
Buluşacak sektörler: Bilişim, perakende, enerji, lojistik, e-ticaret, gıda, otomotiv, telekom.
Dinleyiciler için faydalar:
Endüstriyel ve kurumsal IoT uygulamalarında alınan dersleri, karşılaşılan zorlukları ve gerçek vaka çalışmaları
Dijital dönüşüm yatırımının dönüş potansiyelini dinlemek
Firmanıza dijital dönüşümle nasıl değer katabileceğinizi öğrenmek
Kayıt: https://lnkd.in/dpzs3FFk
Low-code yarışması AI Hackathon’da
Sezgisel araçlarla uygulama geliştirmeye yarayan düşük kod (low-code) yazılımlar, şirketlerin maliyetlerini azaltıyor. Buna paralel olarak low-code eğitimleri ve yarışmalar düzenleniyor.
Bu etkinliklerden biri de 19-20 Ekim’de Beylikdüzü OSB’de düzenlenecek. Genç yetenekler, işletmelerde fark oluşturacak fikirlerini yapay zeka yazılım geliştirme yarışmasında gösterecek.
İstanbul Bilgi Üniversitesi SparkUp TEKMER’de yapılacak ‘Kuika AI Hackathon’a, 18 yaş ve üzerindeki yarışmacılar 3-5 kişilik ekipler halinde katılabilecek.
Hackathon için önce şirketlerin operasyonel verimliliğini artıracak problem havuzu oluşturuluyor. Katılımcılardan yapay zeka ile bu problemlere çözüm üretmeleri isteniyor.
Sektöründe lider firmaların yöneticilerinden oluşan jüri ve onlara teknik destek sunan mentorlar daha iyi sonuçlara ulaşılması için rol alıyor.
Hackathon’un bu ayağında birinci seçilecek ekip 50 bin liralık ödülün sahibi olacak.
Profesyonellere TRAI çağrısı
Yapay zeka alanında önde gelen yerli ve yabancı uzmanlar Türkiye’nin en büyük yapay zeka zirvesinde buluşacak.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından yedincisi düzenlenecek iki günlük zirvede 50 oturum ve panel olacak. Zirve, 31 Ekim’de Wyndham Grand Otel’de, 1 Kasım’da çevrimiçi gerçekleşecek.
1200 misafirin katılacağı, iş dünyasından tanınmış firmalar ve yöneticilerinin yer aldığı zirvede, yapay zekanın sektörel kullanım alanları, rekabetçi uygulamaları ve yeni geliştirilen yaklaşımlar gündeme alınacak.
Tarih: 31 Ekim 2024 (fiziki)
+ 1 Kasım 2024 (online)
Kayıt: https://zirve.turkiye.ai
Yeni iş fırsatları bulut teknolojide
Şirketlerin rekabet şartlarına uyumunda yapay zeka ve bulut teknolojilerinin dönüştürücü gücü artık göz ardı edilemiyor. Bu anlamda yeni bir zirve, 13 Kasım’da düzenlenecek.
‘Future Of AI&Cloud’ adlı zirvede teknoloji karar vericileri, bilişim uzmanları, şirket yöneticileri bir araya gelecek.
Zirvede taraflar yeni iş fırsatları yakalama imkanı da bulacak. Mandarin Oriental Bosphorus’ta gerçekleştirilecek zirvede gıda, hızlı tüketim, telekom, otomotiv, havacılık, bankacılık, sigorta, beyaz eşya, elektronik, e-ticaret, enerji sektörlerinden yetkililer ve uzmanlar konuşacak.
Kayıt: www.futureofaisummit.net
Şirketlerin dijital dönüşümü için güçlü araç
Kuika CEO’su Süreyya Ciliv: “Dijital dönüşümün anahtarı, inovasyon ve yapay zekanın gücünü kullanmaktan geçiyor. Bu aşamada, düşük kodlu platformlarla şirketlerde departmanların ihtiyaç duyduğu yazılımlar, 10 kat daha hızlı geliştirilebilecek.
Kuika AI Hackathon ile genç yeteneklerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirmelerini sağlayarak yaratıcı projeler sunmalarına yardımcı oluyoruz.”
Değişimi anlamanın kısa yolu bu etkinlikler
Teknoloji yayıncısı Murat Yıldız: “Şirketlerin, bu öngörülemeyen değişim çağında rekabette ayakta kalmak için yenilikçi teknolojileri çok daha hızlı kullanması gerekecek.
Üretim sektöründeki bir teknoloji kullanım örneği, gıda perakendesinde bambaşka bir sorunu da çözebiliyor.
Şirket liderlerinin, etkinliklere katılarak, yeni fikirler öğrenmeleri en hızlı ve kolay bilgi edinme yöntemlerinden biri.”