Küresel finansal hizmetler sektörünün 2027 yılında 37.4 trilyon dolara çıkacağı tahmin edilirken, İFM ile Türkiye’nin bu pastadan daha fazla pay alması da hedefler arasında. İFM, Türkiye’ye fintek ve katılım finansta da önemli avantajlar sağlayacak.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Küresel ekonominin ve tedarik zincirlerinin yeniden şekillenme sürecinde finans merkezlerinin önemi daha çok artıyor. Pazar hacmi 25.8 trilyon dolara ulaşan küresel finansal hizmetler sektöründe büyümenin süreceği, 2027 yılında da 37.4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye ise yeni dönemde, Global Finans Merkezleri Endeksi’nde 90. sırada yer alan İstanbul’u ön plana çıkartıp İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle hak ettiği konuma tekrar yükseltmeyi planlıyor. Bu çerçevede, Türkiye Varlık Fonu sahipliğinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı koordinasyonunda inşası yapılan İFM’nin bankalar etabı, 17 Nisan’da açıldı.
GSYH’YE YAPACAĞI KATKI
İFM, aynı zamanda kadim kent İstanbul’a dünyanın önde gelen finans merkezleri arasında yer alma imkanını yeniden kazandırma vizyonu olan bir proje. Türkiye, İFM projesiyle, İstanbul’un 10 yılda dünyanın ilk 10 finans merkezi arasına girmesini hedefliyor. Ayrıca proje sayesinde İstanbul’un bir finans merkezi olarak uluslararası kuruluşlar için cazibesini artıracağı belirtilirken, 15 yıl içerisinde İFM’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) yapacağı toplam katkının ise 129 milyar dolar olacağı kaydediliyor. Böylelikle Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 9 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca Türkiye’nin toplam hizmet ihracatı içerisinde finansal hizmet ihracatının payının ortalama yüzde 3 olduğu dikkate alınırsa, İFM’nin 2036 yılı itibarıyla Türkiye’nin toplam finansal hizmet ihracatını yaklaşık 3 kat artırması da öngörülüyor.
102 BİN EK İSTİHDAM
Projenin ana hedeflerinden biri de Türkiye’deki finans kurumlarının uluslararası pazarlara açılarak iş hacimlerini artırmaları. 15 yıl içinde yaklaşık 102 bin ek istihdam sağlayacak İFM bünyesinde; bankalar, sermaye piyasaları kuruluşları, katılım finansı şirketleri, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleri ile sigorta şirketleri gibi geniş yelpazedeki finansal kurum ve kuruluşlar tek bir konumda birleşecek. Bu çerçevede İFM’de başta bankacılık, sigortacılık, yeşil finans, finansal teknolojiler ve katılım finansı gibi stratejik alt sektörlerin yanı sıra uluslararası finansal hizmetler sektörü içerisinde faaliyet gösteren şirketler ile bu şirketleri destekleyecek danışmanlık, bilgi işlem, telekomünikasyon ve finansal teknoloji şirketlerinin yer aldığı çok boyutlu bir ekosistem ortaya çıkacak.
FİNTEK VE KATILIM FİNANS
İstanbul Finans Merkezi’nin özellikle fintek (finansal teknoloji) ve katılım finans alanlarında küresel bir üs haline geleceği öngörülüyor. Nitekim, son yıllarda önemli bir ivme yakalayan katılım finansında, 4 trilyon dolarlık global büyüklüğün 2026 yılında 5.9 trilyon dolara erişeceği tahmin ediliyor. Türkiye ise Ekim 2022’de Katılım Finans Strateji Belgesi’ni yayımladı ve bu konudaki yol haritasını belirledi. Önümüzdeki dönemde Fintek Strateji Belgesi’nin de kamuoyu ve finans sektörüyle paylaşılması bekleniyor. İFM’de alternatif finans araçları yaygınlaştırılırken, finansal teknolojiler ve blokzincir teknolojileriyle ilgili çalışan, kendini bu alanda geliştirmek isteyen genç girişimciler ve startupların da destekleneceği belirtiliyor. Bu kapsamda, ana vizyonlarından biri de dijitalleşen dünyada sektöre yeni açılımlar kazandıran finansal teknoloji ekosistemini geliştirmek olarak açıklandı. Türkiye’de fintek startupları geçtiğimiz yıl toplam 90 milyon dolar yatırım almıştı. İFM ile yeni bir atılım sürecinin başlaması da bekleniyor. Küreselde ise geçtiğimiz yıl fintek yatırımlarında pazar hacmi 164 milyar dolar seviyesindeydi.
AKILLI ŞEHİR MODELİYLE İNŞA EDİLDİ
Gelişmiş altyapı imkanları, mimari tasarımları ve üst düzey donatılarıyla da dikkat çeken İFM, akıllı şehir modeliyle inşa edildi. İFM, 1.3 milyon metrekare ofis alanı, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik kongre merkezi, 5 yıldızlı oteli ile yurt içi ve yurt dışından birçok misafiri ağırlayacak. Projede bankalar etabının açılmasıyla birlikte yurt içinden ve yurt dışından yine önemli banka ve finans kuruluşlarının da yer alması bekleniyor. Merkezde son teknolojiyle donatılmış 21 ofis binası bulunuyor. Bu arada ofisler ve alışveriş merkezinin açılışın çok öncesinden kapasitesinin çok daha üzerinde talep topladığı belirtildi.
A sınıfı binalarda tüm yönetim sistemlerini tek bir çatı altında toplayan projede, tüm ofisler açılabilir pencereler ve UV filtreli havalandırma sistemleri ile donatıldı. Merkezdeki ofis çalışanlarıyla birlikte her gün 100 bin ziyaretçiyi ağırlaması beklenen alışveriş merkezinde; yerli ve yabancı dünyaca ünlü restoranlar, perakende markalarının mağazaları yer alacak. Açık havada, toplam 3.3 kilometre uzunluğundaki cadde, sokak ve meydanlara yayılmış şekilde iki katta alışveriş imkanı sağlayacak. AVM içerisinde, gün boyu gastronomi, giyim, teknoloji, sanat, eğlence ve diğer perakende kategorileriyle geniş hizmet ve marka yelpazesi sunulacak. İFM bünyesinde yer alan 5 yıldızlı otel, uzun dönemli konaklamaya uygun yapıda ve ziyaretçilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. 325 oda sayısı ve 80’e yakın uzun süreli konaklamaya uygun oda tipi ile hizmet verecek. İFM’nin yatırım maliyetinin 65 milyar lira olduğu da kaydedildi.