istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İstanbul Ticaret Odası'nda gündem: Almanya'da ticaret fırsatları

Almanya’da ticaret ve işbirliği fırsatları, bir webinarla Türk iş insanlarına tanıtıldı. Webinarda şirketleşme süreçleri, vergi yükümlülükleri ve teşvikler detaylı şekilde ele alındı.

Giriş: 28.02.2025 - 07:28
Güncelleme: 28.02.2025 - 07:28
İstanbul Ticaret Odası'nda gündem: Almanya'da ticaret fırsatları

Avrupa’nın ekonomi lokomotifi olan Almanya, dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin, en büyük ticaret partnerlerinden biri olan Almanya ile 47 milyar dolarlık ticaret hacmi var.


İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) işbirliğinde ‘Almanya’da yatırım ve Şirketleşme Fırsatları’ webinarı düzenlendi.


1.499 FİRMA FAALİYETTE

Türk firmalarının Almanya’da yatırım ve ticaret fırsatları konusunda bilgilendirildiği webinarın açılış konuşmasını İTO yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı. Almanya’da 3 milyon Türk’ün yaşadığını da hatırlatan Salman, “Odamıza kayıtlı 4.2 milyar lira sermayeye sahip 1499 Alman menşeli firma var. İthalatımızda üçüncü sırada olan Almanya, en çok ihracat yaptığımız ülke. İleri teknoloji, yeşil enerji gibi alanlarda geniş imkanlar barındırıyor” dedi.


Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu da Almanya’da Türk iş insanlarını desteklemeye yönelik yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.


İstanbul Ticaret Odası'nda gündem: Almanya'da ticaret fırsatlarıAlmanya Ticaret Fırsatları Webinarına İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman başkanlık etti.4 BAŞLIĞA DİKKAT

Uzman avukatlar ise Almanya’da kurulabilecek şirket türleri ve başvuru süreçleri hakkında firmaları bilgilendirdi. Ayrıca kurulan şirketlerin türlerine göre sağladığı avantajlar, vergi yükümlülükleri ve sorumlulukları ile bunların hukuki süreçlerine ilişkin sunum yaptı. Almanya’da faaliyet yürütmek isteyen Türk firmaların, dikkat etmesi gerekenler şu dört başlıkta toplandı:

Süreç analizi

Hareket planı

Hukuki güvenlik

Sürdürülebilir destek


Uzmanlar webinarda, vergilendirmenin Türkiye ile benzerlik taşıdığını belirterek, Almanya’da farklı olarak eyalet vergisi alındığına dikkat çekti. Uzmanlar ayrıca açılış bilançosu, şirket türüne göre vergi oranları ve çifte vergilendirme, vergi yükümlülükleri ve vize konularında da detaylı bilgi aktardı.


Teşvik uzmanı Kemal Güner de Almanya’daki teşviklere dair bir sunum yaptı. Güner, yurt içi ve yurt dışı fuar destekleri, pazar araştırması, kira ve marka tescili, vize, navlun ve tanıtım destekleri ile süreçleri anlattı.