istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İTO Müşterek Toplantısı’nda sektörlerin nabzı tutuldu

İstanbul Ticaret Odası, sektörleri temsil eden 81 Meslek Komitesi’nin üyelerini buluşturan 21. Dönem 5. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi İşte kürsüden yansımalar…

Giriş: 11.04.2025 - 08:47
Güncelleme: 11.04.2025 - 08:53
İTO Müşterek Toplantısı’nda sektörlerin nabzı tutuldu

İstanbul Ticaret Odası’nın 6 ayda bir düzenlediği Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı düzenlendi. İTO Komite Üyeleri sektörün nabzını tuttu.


KADIN GİRİŞİMCİLER İHRACATA ODAKLANDI

Hatice Kal-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak Avrupa’nın en büyük ağıyız. ‘Geleceğini Yazan Kadınlar Projesi’ bu Oda’dan çıktı. İTO liderliğinde yaptığımız her proje devam ediyor. Güncel iki proje var. ‘Yükselen Markalar Projesi’yle kadın girişimcilerin ihracat yapmaları ve global marka oluşturmaları için Oda liderliğinde bir yolculuğa çıktık. Projeyle bir kadın markasının bayrağı göklere çıkarılacak. 


ARSA BULMAK ALTIN BULMAKTAN ZOR

Mükremin Tekin-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Merkezi yerlerde arsa bulmak altın bulmaktan daha zor. Kat karşılığı anlaşmalarda İstanbul’da en az yüzde 50 isteniyor, hatta Bağdat Caddesi’nde yüzde 80’i buluyor. Avukatlar devreye giriyor. Süreç aylarca, yıllarca devam ediyor. Bunun için arsa sahipleri ve müteahhitler arasında arabuluculuk mekanizması kurulabilir. İnşaat malzeme fiyatları da bizleri zorluyor. Bürokrasi hızlanmalı ve şeffaf sistem kurulmalı. 


İNŞAATTA TEKNOLOJİ KULLANIMI ARTIRILMALI

Hızır Onur Yavuz-İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi: İnşaat işletmeleri için dijitalleşme ve teknoloji kullanımı artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldi. Japonya, Singapur, Malezya gibi ülkeler nasıl teknolojiyi başarıyla inşaatla entegre edebiliyorsa, bizim de aynı kararlılıkla bu yönde adımlar atmamız lazım. Özellikle Yapı Bilgi Modellemesi yani BIM ve yapay zeka uygulamaları, bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. 


TEKNOLOJİ KULLANIMI VE DİJİTALLEŞME FARKLI 

Bekir Sami Nalbantoğlu-Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi: Dijitalleşme ve teknoloji kullanımını birbirinden ayırmamız gerekiyor. Gerçek dijitalleşme, sadece teknoloji kullanmak değildir; o teknolojiyi iş süreçlerimize entegre edebilmek demektir. WhatsApp kullanmak dijitalleşme değildir. Eğer verilerinizi, maliyetlerinizi, stok durumunuzu dijital ortamda yönetebiliyorsanız işte o zaman dijitalleşmişsiniz demektir. Daha doğru, daha verimli iş modelleri nasıl oluşturabiliriz? Asıl sormamız gereken budur. 


ÜRÜN DEĞİL UMUT ÜRETİYORUZ 

Hüseyin Sarpkaya-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Tıbbi cihaz sektörü ülkelerin çok stratejik bir sektörü. Fakat sektörde ürünlerin yüzde 80’i dışarıdan temin ediliyor. Biz İstanbul’u sağlık teknolojileri üstü haline getirmek istiyoruz. Sağlık teknolojilerinde bir fon desteği olmasını rica ediyoruz. Avrupa Birliği standartlarına uyum konusunda dönüşüm işi firmaların sorumluluğuna verildi. Bu uyum, Sağlık Bakanlığı ve firmalarca beraber yürütülmeli. İthalat yapıyoruz, finansman ihtiyacı var. Firmalar bu nedenle büyüyemiyor. Ayrıca tahsilat problemi yaşıyoruz. 


NUMUNELER ÖNCEDEN ALINMALI

Kadir Gümüş-Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Kalitemiz Avrupa seviyesinin üzerinde. Süs bitkileri ihracatının merkezi İstanbul’da. Ancak karantina maliyetleri çok yüksek. Bitki toprakları analize gidiyor. Bir ürüne 3-10 gün analiz süresi veriliyor. Tür bazında değil, gruplar halinde numune alınabilir. Ayrıca önceden numune alınıp ürünler ihracata hazır hale gelse çok güzel olur. Önceden numune alınıp bu belgelerle 6 aylık ya da bir yıllık ihracat yapabilsek zaman kazanırız. 


FIRINLARDA KDV UYUMU SAĞLANMALI

Mustafa Gürel-Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi: Yiyecek hizmeti sunan restoran ve kafe gibi yerlerde KDV yüzde 10. Bu işletmelerde masa, sandalye olduğu için yüzde 10 KDV var. Ancak bugün fırınlarda müşteri masayı kullanamasa bile masa bulunduğu için yapılan satış işlemi hizmet gibi değerlendiriliyor. Bu sebeple yüzde 1 KDV yerine yüzde 10 KDV uygulanıyor. Bu adil değil. Bu, fırınlarda haksız rekabete yol açıyor. Mevzuat açık, ancak uygulamada bir netliğe ihtiyaç var. 


BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRALIM

Zafer Sağdıç-Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi: Türkiye, Avrupa’nın en büyük kültür balık üreticisi. Üretimde ve ihracatta güçlü olmamıza rağmen iç tüketim düşük. Okul projeleri ve yerel etkinlikler desteklenmeli. Ayrıca ‘Boğaziçi Lüferi’nin’ tescil almasını ve ‘Gıdada İsrafa Dur De’ projesini çok önemsiyoruz. Şile Palamutu ve Beykoz Kalkanı da gastronomi turizmi için değerlendirilebilir. ‘Gıdada İsrafa Dur De’ kampanyası yurt geneline yayılmalı. 


TRAFİK SİGORTASINDA MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Ahmet Küçükkeskin-Sigortacılık Meslek Komitesi: 2024 yılında 30 milyonu aşan araç için zorunlu trafik sigortası düzenlendi. Ancak fiyatı çok yüksek. 2025 yılında bir önceki yılın aynı ayına göre fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde arttı. Sigorta şirketleri bu branşta zarar ediyor. Sigorta şirketleri olası bir kaza sonrası tazminat ödüyor, ancak bazı kalemler belirsiz olduğu için prim artıyor. Poliçe ile ek teminatlar da alınıyor. Destekten yoksun kalan uyuşmazlıklar ortadan kaldırılmalı. Sigorta kanununda değişiklik yapılarak primden iade gibi uygulamalar yasaklanmalı. 


SATILIK KONUTLARA DA EİDS GELMELİ

Alper Demirtaş-İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Gayrimenkul sektörümüzde regülasyon ve dönüşüm süreci hızla devam ediyor. Kiralık taşınmazlar için başlayan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) artık satılık işyerleri için de uygulanıyor. Ancak bu süreç bir an önce satılık konutlara da uygulanmalı. Ayrıca sosyal medya üzerinden ilan verme konusunda yaşanan belirsizlikler sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Sahte ilanlar ve kontrolsüz bilgi akışı, hem tüketiciyi hem de sektörü zorluyor. 


EMİSYON YÖNETMELİĞİ FIRSAT DA SUNUYOR 

Raşit Avcı-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Yeni yürürlüğe giren ‘Emisyon Yönetmeliği’, İstanbul özelinde yaklaşık 400 firmayı doğrudan etkileyecek. Enerji, metal sanayi, kimya ve petrokimya, mineral sanayi, kireç fabrikaları, et ve süt üreticileri, hayvancılık tesisleri ile atık ve bertaraf tesisleri yönetmelik kapsamında. Özellikle A sınıfı çevresel etkiye sahip olan firmalar, finansman olanaklarından daha kolay yararlanabilecek. Bu da firmaların markalaşma ve ihracat kapasitesi açısından ciddi bir fırsat. 


DENETLEMELER DAHA NAİF OLMALI

Rouzben Gergeri-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Geçtiğimiz yıl İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte eğitim programı düzenledik, bu yıl da devam edeceğiz. Üyelerimizin bir kısmı toplu yemek sanayicisi. Bunlardan numune alınıyor. 2025 yılına kadar piyasa şartlarında çalışan laboratuvarlardan numune hizmeti alıyorduk. Fiyatlar makuldü. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 Ağustos ayında aldığı karar sonucu bu yıl fiyatlar 3-4 kat arttı. Restoranların çok ciddi bir denetim mekanizması var. Ancak denetimler korkutma, baskı oluşturma amaçlı olmamalı. 


GENÇLERİ YÖNLENDİRELİM  

Ali Nazım Tokuz-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Dünyanın en önemli gastronomi şehri burası. Fakat son yıllarda turistleri dışarı çıkartamıyoruz. Gelen turistlerin şikâyeti hep pahalılık üzerine. Kiralar da ödenemez hale geldi. Almanya’da satın almalarımız Türkiye’ye göre yüzde 30 daha ucuz. 200 bin işletme, 2 milyon çalışanı olan bir sektörüz. Sektörümüzdeki bahşiş verme uygulaması dünya standartlarına getirilmeli. 


İKİNCİ EL SATIŞTA DÜZENLEME TALEBİ

Anıl Şentürk-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: 2024 yılı sektörümüz için başarılı geçti. Otomotivde ihracat ve satış arttı. Ayrıca güvenli ödeme sistemi ve kimlik doğrulama gibi yenilikçi uygulamalar hayata geçirildi. Ancak bu yıl, düşük kârlılık ve artan maliyetler sebebiyle yüksek faizin etkilerini hissettik. İkinci elin yıldızının parlaması, birçok ilgili kuruluşu bu alana çekti. e-ticaret platformları, ikinci el otomobil işine girmemeli.


FARKLI FİKİRLERİ AYNI ORTAMDA KONUŞALIM

Muharrem Uğurlu-Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi: Bizler başarılı insanlarız. Sizden ricamız, farklı fikirleri aynı ortamda konuşabilme özelliğimizi kaybetmeyelim.


MARKETLERDE HIRDAVAT ÜRÜNÜ SATILMAMALI

Özkan Yüksel-Teknik Hırdavat Meslek Komitesi: Üç harfli zincir marketlerde hırdavat ürünlerinin satışı ne yazık ki devam ediyor. Mahallemizin eczanesi ne kadar kıymetliyse, nalburumuz da o kadar kıymetlidir. Bakkallarımızı zincir marketlere yenik düşürdük ama nalburlarımızı düşürmemeliyiz. Ticaretimizin büyük bölümü vadeli satışa dayanıyor. Tahsilattaki sorunların çözümü için güvenli ödeme sistemlerine ihtiyacımız var. Dijital ve teminatlı ödeme sistemlerinin geliştirilmesini talep ediyoruz.