istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Kitap okumaya nereden başlamalıyız? Kitap okumaya yeni başlayan biri hangi kitapları okumalı?

Dünya klasiklerini okumaya başlamak ve kültürünüzü artırmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, doğru kitap okuma listesine adım adım ulaşabilirsiniz. Peki, kitap okumaya nereden, nasıl başlanır, nasıl ilerlenir?

Giriş: 12.05.2025 - 08:46
Güncelleme: 12.05.2025 - 08:46
Kitap okumaya nereden başlamalıyız? Kitap okumaya yeni başlayan biri hangi kitapları okumalı?

 

Kitap okumaya başlayanlar için kitap listeleri hazırlamak kolay değildir ve tek bir cevabı yoktur. Ancak listelerden beğendiğiniz türler üzerinden benzer kitaplara sıçrayarak kendi deneyiminizi oluşturabilir, kitap okumayı sevebilir ve kültürlenebilirsiniz. Peki, hangi kitapları okumalıyız? Çeviride nelere dikkat etmeliyiz, kitapta tür ve yayınevi nasıl seçilir?

 

Kitaplara başlamak için ilk olarak seviyenizi kabul edin ve ilgi duyduğunuz alanları keşfedin. Örnek: Edebiyat-Şiir olabilir. Müzik veya senaryo yazma isteği olabilir. Felsefe, tarih, bilim, bilim-kurgu veya fantastik olabilir.

 

Neden kitap okumanız gerektiğini bilin. Kitap okumaya neden başlayacağınızı bilmezseniz, kitabın eksikliğini de hissetmezsiniz.

 

İlk 30-40 sayfasını okuyup da sevmediğiniz kitaplar olursa hemen terk edin ama ilk 10 sayfada kesinlikle bunu yapmayın, bazen kurgu ilk bölümde başlamaz.

 

Kötü kitaplar okumak için uzun bir ömrümüz yok bu yüzden kitaplara olan hevesinizi kaçırmayın ve seveceğiniz kitabı ve türü bulma konusunda inatçı tavırlar sergileyin.

 

Kitap okuyamadığınız zamanlar üzülmeyin. Belgesel dediğimiz şey bazen kitaptan çok daha değerli ve verimli olabiliyor. O gün kitap okuyabilecek ruh haline sahip değilseniz, arka planda bir belgesel açın ve onu dinleyin. Kitap kadar faydası olacaktır.

 

Uzun kitapların sayfaları gözünüzü korkutmasın. Aynı anda farklı kitaplar okumaktan başlarda kaçınsanız da sonraları tür olarak farklı kitapları aynı dönemde de okuyabilirsiniz. Örneğin metroda şiir okuyorsanız evde yatmadan önce roman okuyabilirsiniz.

 

Okuduğunuz romanlara dair makaleler okumaya videolar izlemeye yazarların hayatlarını öğrenmeye başladığınızda da bir adım daha atmış olacaksınız.

 

Kitap okumaya başlamanın yaş ile pek ilgisi yok. Her yaşta kitap okumaya başlayabilirsiniz. Hiç okumazsanız değerlerinize en büyük zararı siz vermiş olursunuz.

Okuduğunuz kitaplarda eleştirel okuma becerisini de kullanın. Her yazarın kitabında sunduğu her bilginin doğru olmayabileceğini, yanlış da yapabileceğini unutmayın.

 

Kitabı her ele alışınızda mutlaka en az 20-25 sayfa veya 1 ila 2 saat arasında okuyun. Eğer kısa süreli okumalar yaparsanız yani 3-5 sayfa veya 5-10 dakikalık okuyup bırakırsanız, bu tarz bir okuma, kitabın size sunmuş olduğu bilgileri tam anlamıyla anlamamanıza ve odaklanamamanıza sebep olur. Kitaptaki bilgileri özümseyip sindirebilmeniz için yoğunlaşmanız ve okumada istikrarlı olmanız gerekir. Nasıl ki bir demircinin demire şekil verebilmesi için yoğun ateşte uzun bir süre bekletmesi gerekir, aynı şekilde ders çalışırken veya kitap okurken de yoğunlaşmak gerekir.

 

Kitabı elinize aldığınızda başta hangi yayınevi tarafından yayımlandığına bakın. Her yayınevinin kendine ait yayın politikaları vardır. Sizle aynı hassasiyete sahip yayınevleri, kitap tercihlerini kolaylaştırabilir.

 

Kitapların arka kapak yazılarında kitaptaki kısa tanıtım yazıları ve çarpıcı cümleler yer alır veya kitabın kendisinden önceki kitaplardan farkına vurgu yapılır. İlk sayfalarda bulunan önsöz; yazarın bu kitabın nasıl oluştuğuna, neden böyle bir kitap yazdığına ve yazarken kullandığı yöntemleri aktardığı, samimi üslupla yazılmış fazla uzun olmayan bölümdür. Kitap seçerken buralardan istifade edebilirsiniz.

 

Bir yayınevinin dil anlatımı, kapak seçimi, ön söz metni, arka kapak yazısı sizi etkiliyorsa ona şans verin, akabinde deneme yanılma yoluyla başka yayınevlerine de geçebilirsiniz.

 

KİTAP OKUMAYA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÖRNEK KİTAP LİSTESİ

 

  1. Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali
  2. Fareler ve İnsanlar- John Steinbeck
  3. George Orwell- Hayvan Çiftliği
  4. Stefan Zweig- Satranç
  5. Genç Werther’in Acıları- Johann Wolfgang Von Goethe
  6. Kemal Tahir- Kurt Kanunu
  7. Khaled Hosseını- Uçurtma Avcısı
  8. Dönüşüm- Franz Kafka
  9. Yaşar Kemal- İnce Mehmet (Dört Ciltten oluşur)
  10. Palto- Nikolay Gogol
  11. Şeker Portakalı- Jose Mauro De Vasconcelos
  12. Sait Faik Abasıyanık - Lüzumsuz Adam
  13. Jack London - Martin Eden
  14. Kemal Tahir - Esir Şehrin İnsanları
  15. Dostoyevski - Yeraltından Notlar
  16. Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes Serisi
  17. J.R.R. Tolkien – Hobbit
  18. Yusuf Atılgan - Aylak Adam
  19. Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde
  20. Korkuyu Beklerken - Oğuz Atay
  21. Acımak - Reşat Nuri Güntekin
  22. Cimri – Moliere
  23. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Peyami Safa
  24. Kumarbaz - Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
  25. Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
  26. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury