istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

KOSGEB'den emek yoğun sektörlere istihdamı koruma desteği

KOSGEB, girişimcilerin ve KOBİ’lerin istihdamını korumalarına katkı sağlamak amacıyla ‘İstihdamı Koruma Destek Programı’nı hayata geçiriyor.

Giriş: 06.03.2025 - 06:50
Güncelleme: 06.03.2025 - 06:52
KOSGEB'den emek yoğun sektörlere istihdamı koruma desteği

KOSGEB, girişimcilerin ve KOBİ’lerin istihdamını desteklemek amacıyla ‘İstihdamı Koruma Destek Programı’nı hayata geçiriyor.


KOSGEB, ocak ayında açıklanan kapasite geliştirme ve küresel rekabetçilik konulu destek programlarının ardından desteklenmesi öncelikli bazı sektörler için yeni program başlattı.


İstihdamı Koruma Destek Programı ile kritik sektörlerde faaliyette bulunan işletmelerde çalışan her personel için 30 prim gün başına 2.500 TL geri ödemesiz destek sağlanacak.


Bu programa merkez veya şubesi NACE kodu; kısım C’ye uygun olan şu sektörlerdeki işletmeler başvurabiliyor:

Tekstil ürünlerinin imalatı

Giyim eşyalarının imalatı

Deri ve ilgili ürünlerin imalatı

Mobilya imalatı


Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere, 2024 yılının son üç ayına ait aylık ortalama çalışan SGK prim gün sayısını 2025 yılında koruması durumunda çalışan başına, aylık 2 bin 500 TL geri ödemesiz olarak performans desteği sağlanacak. Süresi 12 ay olan program, 249 çalışanı olan bir işletme için desteğin üst limiti 7.47 milyon TL olacak. 31 Ocak’ta başlayan başvurular, 31 Mart’ta sona erecek.


Verilecek bu destek, emek yoğun imalat sanayi sektörlerindeki işletmelerin mali yüklerini hafifletecek, çalışanların işlerini korumalarına yardımcı olacak ve istihdamın sürdürülebilirliğini güçlendirecek. Aynı zamanda, sanayi ve imalat sektörlerinde işgücü kaybının önlenmesine katkı sağlayarak ekonomik büyümeye destek olacak.


KAPASİTE VE REKABETÇİLİK

KOSGEB, iki ay önce de küresel rekabet ve kapasite geliştirme için iki ayrı destek programı başlatmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Ocak’ta KOSGEB’in Küresel Rekabetçilik ve Kapasite Geliştirme Destek Programlarının devreye alındığını açıklamıştı. Kapasite Geliştirme kapsamında 20 milyon TL’ye, Küresel Rekabetçilik kapsamında 50 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak.


İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ

KOSGEB, ayrıca Girişimci Destek Programı’na bağlı olan İş Geliştirme Desteği için de başvuruları almaya başladı. NACE kodlarında imalat başlığı altında telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve bilişim alanları başlığı altında destek verilecek. Bu kapsamda geçen yıl işletme başına 1.5 milyon TL olan destek 2 milyon TL oldu. Geçen yıl üç dönem halinde verilen destek için yeni dönemin başvuruları mart ayı sonuna kadar sürecek.