HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK
Bir sosyal medya platformu olmanın yanı sıra bir pazar yeri de olan Otoboni’de kullanıcılar tamirci, ekspertiz ve oto kurtarıcı gibi hizmetlere ücretsiz olarak ulaşabiliyor. Aynı zamanda esnafa ücretsiz dükkan açma imkanı sağlayan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) yeni dönem girişimcilerinin geliştirdiği projeyi, kurucularından Erkan Akçaseven’le konuştuk.
Projenizden bahseder misiniz? Nasıl ortaya çıktı ve hikayesi var mı?
Otoboni, insanların birbirlerine hızlı ve kolay şekilde ulaşabilecekleri, birbirlerini takip edebilecekleri ve paylaşımda bulunabilecekleri bir sosyal medya platformu. Aynı zamanda grup, etkinlik, fotoğraf ve video paylaşımı hatta pazardaki ürün ya da hizmetleri hem paylaşabilmelerini hem de kolaylıkla bulabilmelerini sağlayan bir fokus medya da diyebiliriz. Projenin çıkış hikayesi ise ortağım Muzaffer Topdağı’nın Facebook’ta karaya cesedi vurmuş Suriyeli çocukla ilgili paylaşımın hemen altında başka bir arkadaşının yemek paylaşımını görmesiyle başlıyor. Bu kaotik ortamda odaklanmış sosyal medya fikri doğuyor. Fikri benimle paylaştığında gerçekten çok heyecanlanmıştım. Kendisi uzun yıllar yurtdışında yaşadığı için Türkiye pazarı, çalışacağımız alan, iş modeli ve iş planı gibi konulara yoğunlaştık. İsim babası olarak Otoboni ismini buldum ve bu şekilde 2018 nisanda çalışmaya başladık. 2018 aralıkta ise daha önce tanıdığım Hüseyin Arslan’ı şirketin kurucu ortaklarının arasına aldık ve 2019 nisanda şirketleştik. Son olarak Prof. Göte Nyman’ı çekirdek ekibe katarak güçlü bir startup olarak ekosisteme dahil olduk diyebiliriz.
Projenin yenilikçi yönleri neler?
Otomobil dünyasına dair her şey ve herkes var. Sadece bir paylaşım ya da etkileşim yerine ücretsiz ilan ve satışların olduğu bir pazar yeri var. Sadece bu pazar yeri bile kendi alanında bir ilk. Otomobil dünyasına dair tamirci, ekspertiz, oto kurtarıcı ve tüm esnafımıza Otoboni’de ücretsiz dükkan açma imkanı sağlıyoruz. Kullanıcılar da işletme ürün ve hizmetlerine kendi konumlarına en yakın olan yerde hızlı ve ücretsiz ulaşabiliyor. Otomobil galerileri ise yüksek ilan ücretleri yerine ücretsiz ve sınırsız araç ilanları yayınlayabiliyorlar. Bu, onlar için müthiş imkan. Otoboni olarak reklam gelirlerimizi kullanıcılar ile paylaşıyoruz. Kullanıcılar Otoboni’de her beğeni, yorum ya da paylaşım için bonipuan kazanıyor. Kazandıkları bu puanları nakde çevirebiliyorlar. Bu da kullanıcılar için deneyim oluyor.
Proje hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçlerden geçtiniz? Müşteri ve kullanıcı profiliniz nasıl?
Sıfır reklam ile şu an 5 binden fazla kullanıcı var. Binden fazla işletmeyi ziyaret ettik. Otomobil dünyasında olan oto grupları ve kişilerle iletişim kurduk. Geçtiğimiz haftalarda Mobilfest 2019 Fuarı’nda ilgi gördük. Türkiye’nin oto sosyal ağı olarak hızlı ve emin adımlarla ülkemizde otomobil sektörü ve kullanıcılarının sosyal medyası olarak yerimizi aldık.
Diğer sosyal medya uygulamalarına göre en büyük farkınız nedir? Ne tür faydalar sağlıyorsunuz?
Proje temelde iki tür fayda barındırıyor. Biri kullanıcılar, diğeri işletmeler için. Bugün aracınız ile yolda kaldığınızda ya da lastiğiniz patladığında araç sahiplerinin yüzde 80’i Google’dan oto kurtarıcı ya da lastikçi arıyor. Biz, otomobil sektörünün mobil sanayi sitesi oluyoruz. Oto galerilerin mobil oto galerisi oluyoruz ve bunu ücretsiz yapıyoruz. Kullanıcılar için ihtiyacı olan işletme ya da ürünü bulurken, web siteleri arasında kaybolmak yerine, onlara bulundukları konuma en yakın oto kurtarıcı, lastikçi ya da tamirci gibi neye ihtiyaçları varsa tek tuşla ulaşmalarını sağlıyoruz.
En büyük fayda Facebook, Instagram ve Google reklam ücretlerinin ilk etapta otomobil sektörü için ülkemizde kalmasını sağlamak. Örneğin, otomobil ile ilgili bir ürün ya da hizmet satıyorsunuz. Şu an kullanacağınız reklam alanı Facebook ya da Instagram. 1000 TL ödediniz ve size 500 bin kişiye erişim sağladı. Ancak bu 500 bin kişi arasında sizin ürün ya da hizmetinizle ilgilenecek kitle maksimum 25 bin kişi. Bu noktada Otoboni devreye giriyor. İşletmenin 25 bin kişiye ulaşmasını 1000 TL yerine 250 TL ile sağlayabiliyoruz. 2018 Facebook ve Instagram sponsorlu reklam harcamalarının 150 milyon dolar üstünde olduğu düşünüldüğünde, bu ülkemiz için de büyük bir fayda.
Araç sahipleri ve araç satıcıları için 5 yılda ne gibi değişiklikler öngörüyorsunuz?
İnternetten mobile geçen kullanıcı deneyimi otomobil sektörü için de geçerli. 15 dakika için bile araç kiralayabiliyorsunuz. Otomobil almaya karar veren her 100 kişiden 87’si internette araştırma yapıyor. Alacağınız yedek parçadan tutun da hizmete varana kadar her şey mobilde. Bu değişime katkıda bulunmak ve kullanıcıların her geçen gün daha hızlı ulaşabilecekleri çözümleri sunmak adına, kendimizi güncellemeye devam ediyoruz.