istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: 'Küresel sistemin inşasında Türkiye aktif rol oynayacak'

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, daha önce akademisyen olarak görev yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde verdiği konferansta, küresel sistemin kırılganlıklarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Türkiye, küresel sistemin yeniden inşasında aktif rol oynayacak” dedi.

Giriş: 28.02.2025 - 06:57
Güncelleme: 28.02.2025 - 06:57
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: 'Küresel sistemin inşasında Türkiye aktif rol oynayacak'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen 2024-2025 Bahar Konferansı’nda küresel sistemi değerlendirdi. Küresel sistemdeki dönüşümlere ve Türkiye’nin bu süreçteki rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Kurtulmuş, uluslararası sistemin mevcut yapısının sürdürülemez hale geldiğini belirterek, “Dünün reçeteleriyle bugünün sorunlarını çözmek mümkün değil. Küresel sistemin yeniden inşa edilmesi ve insanlığın ortak menfaatine hizmet edecek yeni çözümler üretilmesi gerekiyor” dedi.


8 MİLYAR İNSANI TAŞIMIYOR

Prof. Dr. Kurtulmuş, küresel sistemin kırılganlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Dünya, kitlesel göç hareketlerinden çevre krizlerine, savaşlardan gelir adaletsizliğine kadar büyük sorunlarla mücadele ediyor. Mevcut küresel düzen artık 8 milyar insanı taşıyamıyor. Türkiye gibi güçlü tarihi geçmişe, stratejik konuma ve medeniyet birikimine sahip ülkeler, bu yeni sistemin inşasında aktif bir rol oynamalı” diye konuştu.


TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: 'Küresel sistemin inşasında Türkiye aktif rol oynayacak'KÜLTÜREL DİPLOMASİ

“Gelecek çok kutuplu bir dünya düzenine evriliyor ve Türkiye bu süreçte merkez ülkelerden biri olacak” diyen Prof. Dr. Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Artık dünyada sadece ekonomik ve askeri güce dayalı sistemler değil, kültürel diplomasi ve stratejik bilgi üretme kapasitesine sahip ülkeler söz sahibi olacak. Türkiye, tarihi misyonu ve güçlü devlet aklıyla bu süreçte yeni bir küresel sistemin inşasına katkı sağlayacak ülkeler arasında yer alacak. Üniversiteler, düşünce kuruluşları ve siyaset kurumu bu dönüşüme hazırlıklı olmalı.”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş, konuşmasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uzun yıllar akademisyen olarak görev yaptığını hatırlatarak, üniversitenin bugün geldiği noktayı büyük memnuniyetle izlediğini ifade etti. Prof. Dr. Kurtulmuş, program sonrasında öğrencilerle sohbet etti.


ÜNİVERSİTELERİN SORUMLULUĞU

Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek ise konuşmasında, küresel dönüşüm sürecinin ülkelerin politik ve ekonomik stratejilerini yeniden şekillendirdiğine dikkat çekerek, “Bu süreçte, Türkiye gibi güçlü tarihi geçmişe ve stratejik konuma sahip ülkeler, değişen dünya düzeninde etkin bir aktör olma potansiyelini taşıyor. Üniversite olarak bizler de bilim insanlarımızın ve akademik birikimimizin katkılarıyla küresel sistemin dinamiklerini analiz etmeye, Türkiye’nin bu sistemdeki rolünü doğru bir şekilde anlamaya yönelik sorumluluk taşıyoruz” dedi.


ERDEMLİ BİLGİNİN MEKÂNI

Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, üniversitelerin erdemli bilginin mekânı olduğunu vurgulayarak, “Erdemli bilgi, erdemli yönetim ve erdemli insan bir araya geldiğinde daha adil, huzurlu ve barış içinde bir dünya inşa edebiliriz” dedi. Türkiye’nin köklü kültürü ve medeniyetinin bu erdemli yaklaşımı taşıdığını belirten Dr. Kuralay, günümüz dünyasında iyilerin ve erdemlilerin daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı. Dr. Kuralay, “Bizler merhamet medeniyetinin temsilcileri olarak dünyaya söyleyecek çok sözümüz olduğuna inanıyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak akademik çalışmalarımızla bu farkındalığa katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.