Teknoloji devi Microsoft, kuantum hesaplamada devrim yaratabilecek yeni bir bilgisayar çipini tanıttı. Majorana 1 adı verilen çipin, hava kirliliğiyle mücadeleden yeni ilaçlar geliştirmeye kadar birçok alanda çığır açabileceği belirtiliyor. Microsoft, bu çipin kuantum bilgisayarları gerçek dünyada kullanılabilir hale getirme yolunda büyük bir adım olduğunu vurguluyor.
Microsoft, yeni bir yaklaşım benimsendiğini ve temelde kuantum bilgisayarların nasıl çalışabileceğini yeniden keşfettiklerini söylüyor.
KUANTUMDA YENİ DÖNEM
Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarların 1 ve 0'lar üzerine kurulu sistemlerinden farklı olarak kübit adı verilen atomik parçacıkların sıra dışı özelliklerinden yararlanıyor. Bu sayede, günümüzün en güçlü süper bilgisayarlarının bile binlerce yıl sürecek hesaplamaları kısa sürede yapabiliyor.
Microsoft, yeni çip tasarımının, Google ve IBM gibi şirketlerin kuantum bilgisayarlarını daha güvenilir ve ölçeklenebilir hale getirme çabalarına yeni bir alternatif sunduğunu belirtiyor. Google geçtiğimiz Aralık ayında Willow kuantum çipini tanıtmış ve hesaplama hatalarını büyük ölçüde azaltarak süper bilgisayarların milyonlarca yılda yapacağı işlemleri dakikalar içinde gerçekleştirmişti.
Microsoft’un yeni kuantum çipi Majorana 1, kuantum bilgisayarları yıllar içinde pratik hale getirebilir. Bu çığır açan teknoloji, çevre ve bilim alanlarında devrim niteliğinde yenilikler sunabilir.
Microsoft, Majorana 1’in kuantum bilgisayarların pratik araçlar haline gelmesini "on yıllar yerine yıllar içinde" mümkün kılabileceğini söylüyor. Ancak şirket, bu teknolojinin tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla mühendislik çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu da kabul ediyor.
ABD VE ÇİN ARASINDA REKABET
Kuantum bilgisayarlar, stratejik bir teknoloji olarak kabul ediliyor. ABD ve Çin, bu alanda büyük yatırımlar yaparken, Washington hassas teknolojilerin ihracatına çeşitli kısıtlamalar getirdi. ABD Savunma Bakanlığı, Microsoft'u kuantum programının son aşamasına geçen iki şirketten biri olarak seçti ve bu teknolojinin savunma alanındaki potansiyeline büyük önem veriyor.
ÇEVRE VE BİLİM İÇİN DEVRİM
Microsoft’un geliştirdiği bu yeni çipin, sadece bilgi işlem dünyasında değil, çevre ve bilim alanlarında da büyük değişikliklere yol açabileceği belirtiliyor. Şirket, kuantum bilgisayarların okyanuslardaki zararlı mikroplastikleri parçalamanın yollarını bulabileceğini veya kendini onarabilen malzemeler geliştirebileceğini ifade ediyor.